Пошук на поличках

Буряк – овоч краси та здоров’я

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

  Коренеплід буряка чудово зберігається у свіжому вигляді цілий рік, не потребуючи соління чи консервації, тому в зимовий період він є незамінним продуктом для нашого організму, який ми навряд чи повністю наситимо вітамінами, споживаючи завезені звідкись з-за кордону ягоди й фрукти, якими завалені прилавки магазинів та ринків- вони хоч і привабливі на вигляд, але майже позбавлені смаку й запаху, а отже, поживності й користі.

 Буряк містить мінеральні солі магнію, калію, кальцію, йоду, заліза, марганцю, щавлеву і яблучну кислоти, у ньому є вітаміни групи В, вітамін С, Р, РР, а ще бетаїн і бетанін – унікальні алкалоїдоподібні речовини, яких поки що не виявили в інших овочах. Ці алкалоїди стимулюють діяльність печінки, знижують рівень холестерину в крові, покращують засвоєння організмом білків та жировий обмін. Це робить буряк незамінним продуктом для тих, хто хоче схуднути. Навіть без усіляких дієт щоденне вживання буряка у їжу допоможе вам налагодити процес травлення та позбутися зайвих кілограмів!

 Відома здатність буряка зміцнювати капіляри та позитивно впливати на кровотворні процеси, тож буряковий сік рекомендують пити при гіпертонії, аритмії, атеросклерозі, узагалі при проблемах із серцем, тиском, при залізодефіцитній анемії. Особливо корисний він для жінок – випивати по склянці соку в день рекомендують під час місячних та у клімактеричний період, аби компенсувати втрату крові, вирівняти гормональний фон, знизити нервозність та позбутися неприємних відчуттів в організмі.

 Свіжий сік буряка п’ють при запорах та атонії кишківника, а добре настояний відвар буряка – у якості закріплюючого засобу при діареї.

 Сік буряка закрапують у ніс при хронічному риніті та гаймориті, ним, із додаванням крапельки укусу, полощуть горло при ангіні. Нанесений на шкіру, сік буряка виводить бородавки та, у суміші з медом, лишаї.

 Народні цілителі вважають, що тривале та часте вживання бурякового соку (не менше півлітра в день) допоможе організму побороти навіть онкологічні захворювання.

  Однак треба зважати на те, що велика кількість бурякового соку відразу для непризвичаєного організму може бути токсичною і назавжди відверне вас від цього корисного овочу. Тому дотримуйтеся, будь-ласка кількох рекомендацій народних травників:

 – Не слід пити щойно витиснутий сік. Перед вживанням він повинен постояти кілька годин у прохолодному темному місці, краще в холодильнику.

 – Сік буряка з лікувальною метою краще пити кількамісячним курсом, натщесерце, можна ледь підігрітим. Починати з невеликих доз – кількох столових ложок буде досить. Потім кількість рідини поступово збільшувати.

 – Не слід заїдати сік дріжджовим хлібом чи запивати чимсь кислим – це викличе неприємні відчуття у шлунку.

 – Кращих результатів можна досягнути, якщо пити буряковий сік у суміші з морквяним та редьковим. Цей коктейль – це справжня вітамінна бомба, яка підтримає організм у найскладніші часи та допоможе побороти найважчі недуги.

 – Обережно слід вживати буряк тим, у кого слабкий шлунок, понижена його кислотність, хто схильний до проносів та утворення газів.

 

 Буряк на столі

 Про цілющу силу буряка віддавна знали наші предки – не даремно він частий інгредієнт у традиційній українській кухні, згадаймо лише наш на весь світ знаменитий насиченого червоного кольору борщ! Та навіть і в новочасних салатах – від вінегрету до «оселедця під шубою» без буряка ніяк не обійтися. А ще не так давно у селах наші бабусі запікали для дітлахів цукровий буряк у печі як смачний і поживний десерт.

 Зазвичай страви з буряка нескладні, вимагають мінімум зусиль, а водночас надзвичайно корисні та поживні. Пропонуємо вашій увазі кілька нескладних вітамінних салатів на щодень:

 

 Салат з буряка, сиру, чорносливу та горіхів

 

  Варений буряк – 400 г

 Сир плавлений – 200 г

 Чорнослив – 200 г

 Горіхи грецькі – 100 г

 Часник – 4-5 зубців

 Майонез – 200 г

 Сіль та зелень на смак

 Відварений та почищений буряк, а потім охолоджені плавлені сирки протерти на тертці, змішати, додати товчені грецькі горіхи і дрібно нарізаний часник. Ретельно перемішати, посолити, заправити майонезом та зеленню.

 Горіхи, до речі, можна замінити смаженим кабаковим насінням, буде теж корисно та смачно.

 

Салат з буряка та маринованих огірків

 

 Буряк – 1 шт.

 Мариновані огірки – 2 шт.

 Зелена цибуля або інша зелень на смак – кілька стебел

 Майонез – 1/3 склянки

 Сметана – 2 ст. л.

 Хрін та сіль на смак

 Огірки і варений буряк натерти на тертку з великими вічками, додати дрібно порізану зелень, залити майонезом, до якого попередньо додати сметану та хрін. Викласти в салатницю, прикрасити кружальцями огірка.

 

Салат із буряка із крабовими паличками

 

 Варений буряк – 2 шт.

 Крабові палички – 200 г

 Варене яйце – 3 шт.

 Сир – 100 г

 Часник – 2 зубці

 Майонез, сіль на смак

 Варений буряк та сир натерти на тертку з великими вічками. Яйця і крабові палички нарізати кубиками. Ретельно змішати інгредієнти, заправити майонезом, товченим часником і сіллю. За бажанням прикрасити зеленню.

 

Вітамінний салат із сирого буряка

 

 Сирий буряк – 1 шт.

 Сира морква – 1 шт.

 Часник – 2 зубці

 Заморожені ягоди (вишні, червоної і чорної смородини) – 100 г

 На смак додаються:

 Грецькі горіхи

 Розпарений чорнослив та родзинки

 Майонез, хрін, сіль, лимонний сік, зелень

  Буряк та моркву натерти на терці з дрібними вічками, додати товчені грецькі горіхи, дрібно нарізаний розпарений чорнослив, родзинки, попередньо розморожені ягоди, товчений часник, заправлений лимонним соком хрін. Інгредієнти ретельно перемішати, посолити, заправити майонезом, прикрасити зеленню.

 Заморожені ягоди можна замінити зернами граната або тертим яблуком.

 

Використання буряка в народній косметології

 

 У зимовий період, коли маски зі свіжих фруктів та ягід стають менш доступними, дрібно натертий буряк наситить вашу шкіру вітамінами, заспокоїть та пом’якшить подразнене морозом обличчя, поверне здоровий колір та еластичність шкірі. І не турбуйтеся, що шкіра забарвиться у неприродно рожевий колір – буряк, особливо у сумішах, шкіру зафарбовує лише до першого вмивання, а протерта тоніком чи молочком ваша шкіра стане знову білосніжною чи смаглявою та ще відчутно посвіжілою. Отож, для жирної шкіри обличчя можна зволожити чистим буряковим соком і залишити до висихання. Або накласти на 30 хвилин маску і з дрібно натертого буряка – сирого чи вареного. Потім змити прохолодною водою.

 Відчутний порозвужуючий та відбілюючий ефект матимете від маски із буряка із додаванням до неї одного збитого в піну яєчного білка або столової ложки косметичної глини.

 Отже, рецепт маски для нормальної шкіри: до 1 столової ложки протертого бурячка, сирого чи вареного, додають 1 жовток, ретельно перемішують і наносять на обличчя на 20 хвилин.

 Для сухої шкіри: крім жовтка додають ще й 1 столову ложку сметани чи оливкової олії.

 Майте на увазі, що в зимовий період навіть жирна шкіра потребує додаткового живлення та захисту, тому власниці такої шкіри теж можуть змішувати буряк із вершками та жовтком.

 Для заспокоєння та відбілювання проблемної шкіри можна зробити такий тонік: відварити у невеликій кількості води очищений буряк; коли вистигне, воду процідити і на склянку цього відвару додати 1 столову ложку яблучного укусу. Зберігати суміш слід у холодильнику і вмиватися та протирати нею обличчя кілька разів на день.

 Також свіжий сік буряка допомагає загоїти тріщини від холоду, усунути лущення шкіри на щоках, пом’якшити загрубілу на морозі шкіру рук. Соком буряка також виводять веснянки та висвітлюють сліди від акне.

  

Буряк для здоровогота блискучого волосся

 Заповнити трилітрову банку до половини дрібно нарізаними шматочками буряка, залити холодною водою і поставити у тепле місце на кілька днів, поки на поверхні води не з’явиться цвіль (вона цілком безпечна, хоч, може, й не дуже приємна на вигляд). Отриману рідину процідити та зберігати в холодильнику. Цим, як його називають, «борщем» чи «квасом» ще донедавна мили голову наші бабусі, нині ж можна просто, розвівши теплою водою, споліскувати ним волосся. Буряковий квас робить коси м’якими, шовковистими, приємними на дотик та дуже блискучими. Він заспокоює шкіру голови, позбавляє лупи та свербежу.

 Так само корисно споліскувати волосся і відваром буряка – бодай і просто водичкою, де варився буряк на салат. До цього відвару можна додати столову ложку яблучного укусу, тоді волосся краще блищатиме.

 Свіжий буряковий сік або натерту бурякову «кашку» узимку втирають на кілька годин в волосся перед миттям голови, адже нашому волоссю теж потрібні вітаміни! Втирання соку прискорює ріст волосся, робить його густим, дужим та еластичним.

  Не варто втирати у волосся буряковий сік білявкам із дуже світлим, «лляним» волоссям, особливо тим, хто висвітлює волосся хімічним шляхом. Хоча буряковий колір і не в’їдається у шкіру та волосся, однак пористе освітлене волосся може набути рожевого відтінку, який, щоправда, зникне через 3-4 миття голови.

 Зате темне волосся при регулярному застосуванні бурякового квасу, відвару чи соку набуде приємного каштанового відблиску.

 Тож, шановні читачі, будьте завжди здоровими та красивими, цього вам бажає наш журнал, а допомагають хай вам у цьому дари рідної землі, які, як кажуть натуропати (а нині підтверджують і вчені), куди ефективніший вплив справляють на організм людини, ніж чудодійні витяжки та екстракти заморських рослин!

 Переклала Олеся Cандига

Пошук

©2019 журнал Українська Родина. Всi права застережено. Повне або часткове використання матеріалів сайту дозволено лише за умови прямого, відкритого для пошукових систем гiперпосилання на адресу матеріалу. Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламної інформації. Думка редакції може не збігатися з думкою авторів. Web - ISSN 1819-9968; print - ISSN1819-995X. Ukraine, 02140, Kyiv-140, Revytskogo 44 app. 4. Template Design © JoomShaper.

Пошук