Пошук на поличках

Банош – частина гуцульської душі

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

 Банош, як і бринзу, споконвіку готують виключно чоловіки, бо і вівчарство, і все, що з ним зв’язано, – справа чоловіча. Гуцули кажуть: те, що подають в ресторанах або барах, те, що готують вдома на плиті, називати баношем гріх. Бо ж справжній банош готують на вогні, щоб димом пропах і вогню набрався.

 У кожного поважного газди на подвір’ї є місце для приготування баноша. А як же без нього? Зрештою, ця страва – повсякденна гуцульська їжа і потрапляє на гуцульський стіл 2-3 рази на тиждень.

 Кажуть, що вершки або сметана для баноша повинні бути обов’язково триденні, зберігати їх потрібно в комірці, щоб не прокисли. У холодильник ставити не можна, тому що зіпсуються. Помішувати потрібно в один бік і лише дерев’яною ложкою. Від залізної не буде потрібного смаку.

 На Рахівщині розповідають, що це є національна страва гуцулів, яку вперше зготували тоді, коли не було що їсти: лишилася тільки сметана, бо корови були у всіх, та трохи кукурудзяного борошна...

 А чому банош? Бо був, кажуть, ґазда такий на ім’я Банош, і йому газдиня все казала: їж, Банош, їж, Банош. От так і виникла однойменна страва.

 Банош називають «вічним двигуном», адже навіть невеликої його кількості вистачить, щоб наситилася навіть численна родина.

 Приготувати зі звичайних продуктів на звичайному вогнищі такий потужний енергетичний заряд може не кожен. Але давайте спробуємо, раптом саме у вас, у наших читачів вийде справжнісінький неповторний гуцульський банош!

 

Як готувати:

 Сметану (для справжнього гуцульського баношу використовують сметану з овечого молока) або щойно зібрані вершки трохи розвести водою, залити у чавунний казанок і довести до кипіння.

 Кукурудзяне борошно (дрібне) засипати тоненькою цівкою, помішуючи, в сметану й варити, поки не загусне до тістоподібної консистенції, схожої на манну кашу. Зменшити вогонь до мінімуму і розтирати дерев’яною ложкою, доки на поверхні не виступлять краплинки масла. Готовий банош має відставати від стінок горщика. Окремо зварити заздалегідь замочені сушені гриби. Поки кукурудзяне борошно вариться, на пательні посмажити порізане на кубики копчене сало до утворення шкварочок. Бринзу дрібно покришити. Коли каша поспіла, викласти її на тарілку, зверху бринзу, ще зверху шкварочки і гриби. Змішувати в жодному разі не можна!

 Потрібно брати ложкою потрохи з усього.

 Їсти банош гарячим.

 *

 

 

Пошук

©2019 журнал Українська Родина. Всi права застережено. Повне або часткове використання матеріалів сайту дозволено лише за умови прямого, відкритого для пошукових систем гiперпосилання на адресу матеріалу. Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламної інформації. Думка редакції може не збігатися з думкою авторів. Web - ISSN 1819-9968; print - ISSN1819-995X. Ukraine, 02140, Kyiv-140, Revytskogo 44 app. 4. Template Design © JoomShaper.

Пошук