Природнє джерело здоров’я. Шляхами предків. Емілія Токар

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

1 червня обрано для святкування Всесвітнього дня молока.
Більшість країн, які підтримали ініціативу ООН щорічно відзначати день молока з метою популяризації молочних продуктів, вже мали свій національний день молока.


Молоко – це природне джерело здоров’я, є необхідним для нашого життя! По харчовій цінності молоко може замінити будь-який продукт, але жоден продукт не замінить молоко.

В першу чергу людина завжди прагнула забезпечити себе і свою родину хлібом, сіллю та молоком. Ці зовні дуже не схожі продукти займають одне з перших місць в харчуванні людини. У слов’янських казках часто присутня народна мрія народу про «молочні річки» як символ благополуччя і ситості.
«Джерелом здоров’я» або «білою кров’ю» називали молоко древні філософи. «Між сортами людської  їжі, писав – писав І.П. Павлов, – у винятковому становищі знаходиться молоко».


З часів глибокої старовини наші предки оцінювали користь молока і молочних продуктів, як найцінніший продукт харчування з його цілющим впливом на організм  та використовували з лікувальною метою з прянощами і спеціями. Про це свідчать знахідки при археологічних розкопках в печерах первісних людей разом з кам’яними сокирами, кістяними стрілами, керамічні посудини, які використовувались для молока.
Дослідникам з Брістольського університету у Великій Британії при вивченні людини в історичному минулому, вдалося встановити призначення давніх керамічних посудин зі спеціальним носиком. Вони переконані, що з їх допомогою відлучали дітей від грудного годування.
Хімічний аналіз залишків у посудинах вказує, що доісторичні малюки мали дієту доповнену або можливо, замінену тваринним молоком, що потенційно є найбільш раннім археологічним свідченням відлучення немовлят від грудей. Самі знахідки датуються періодом від 1200 до 450 р. до. н. е. Мають носик для смоктання рідини, наче сучасні дитячі пляшки та пустульки. У 2-х горщиках знаходились жирні кислоти від молока жуйних тварин - корів, овець, кіз. Вчені не знають, чому молоко тваринного походження вживалося в якості харчової добавки, але переконані, що це пов'язано із переходом від кочового способу життя до осілого. Представники цієї культури вимушені були вести кочовий спосіб життя. Коли землі, на якій кочівники проживали виснажувалася, вони змушені були пересуватися далі у пошуках родючих грунтів.
Група археологів проводила розкопки на ділянці Людзява в провінції Шеньсі у Китаї, де археологи знайшли «вишуканий» бронзовий посуд в якому було виявлено крем для обличчя віком 2700 років. Цей крем, як повідомили археологи називається «місячне молоко».
Сліди молочного жиру на стародавньому посуді говорять про те, що європейці знали як робити сир принаймні 7500 років тому (V-VI ст. до. н. е.). У ті часи коли не було холодильників, стародавні фермери винайшли спосіб виготовлення сиру, як спосіб для збереження молока від псування.
Учені Стародавнього Риму і Греції – Геродот, Аристотель, Пліній рекомендували молоко для лікування сухот. Гіппократ рекомендував пити молоко людям нервовим, з хворим шлунком та іншими захворюваннями. Цілющі властивості приписував різним видам молока. Козине і кобиляче молоко радив пити при сухотах, коров’яче при подагрі і недокрів’ї, осляче при багатьох інших хворобах. Лікування молоком в середні віки було забуте і лише наприкінці XVI ст. лікарі знову почали застосовувати молоко в терапевтичних цілях. Велику роль в цьому зіграла діяльність французького лікаря Раймондо Ресторо, який розробив на основі вчення Гіппократа показання і протипоказання для лікування молоком.
Відомий прославлений лікар Авіценна Абу Алі Ібн Сина (відомий під ім’ям Авіценна) вважав молоко найкращою їжею, для людей літнього віку або, як він писав «посунених в літах».
У XVIII ст. Гофман вперше звернув увагу на можливість використання молока, як протиотрути і для цієї мети пропонував його розводити мінеральною водою.
В розповсюдженні лікування молоком сприяв Ф.І. Іноземцев. Він запропонував свої способи лікування молоком туберкульозу легенів, бронхіту, плевриту, цинги, холери, нервових та інших хвороб.
Понад 200 випадків успішного застосовування молока описав Ф.Я. Карель, при лікуванні різних захворювань (при серцевій декомпенсації, цирозі печінки, хвороба легенів, ожирінні).
Всесвітньо відомий академік і геніальний вчений Б.В. Болотов розробив препарати - ферменти (кваси) шляхом мікробного бродіння на молочній сироватці.


Культове відношення молока як до цілющого напою відображено в міфах, легендах, традиціях і рецептах стародавніх ліків.
За легендою, для цариці цивілізованого світу Єгипту Клеопатри навіть під час подорожей слуги за собою водили табун кіз, овець, ослиць. Єгипетська цариця Клеопатра, подорожуючи, не відмовляла собі в задоволенні приймати молочні ванни. Вважалося, що саме купання в молоці було одним із таємниць нев'янучої  краси Клеопатри.
Олімпійський вогонь - один з символів Олімпійських ігор. Запалюється з початком ігор і гасне з їх закінченням. Традиція йде з глибокої давнини Стародавньої Греції, коли вогонь служив нагадуванням про подвиг титана Прометея, за легендою, в якій викрав вогонь у Зевса и подарував його людям. Ще за часів античної Греції ходила легенда про те, що сам Зевс був вигодуваний молоком кози Амалтеї. Різними цілющими властивостями, якими володіє це молоко, були добре відомі не тільки древнім грекам, але і древнім римлянам.
Раніше молоко як продукт харчування споживали лише діти. Для немовлят створювали суміші, які з тих чи інших причин не могли отримувати материнське молоко. Дитячий організм виробляє особливий фермент лактазу, який розщеплює лактозу і дозволяє організму засвоювати молоко. Лактозу ще називають молочним цукром, адже вона надає молоку солодкуватий присмак і внаслідок її розщеплення утворюється глюкоза. У дорослої людини цей фермент був відсутній, однак поступово, в результаті генетичної мутації, він почав вироблятися. Щоб молоко краще засвоювалось, його необхідно вживати окремо від інших продуктів харчування та бажано теплим.
Харчова цінність молока полягає в тому, що воно містить всі необхідні людському організму харчові речовини в добре збалансованих співвідношеннях та легко засвоюваній формі.


Білки є найбільш важливими в біологічному відношенні речовинами і виконують в організмі численні функції. При розчепленні білків утворюються амінокислоти, які використовуються для побудови клітини організму, ферментів, гормонів.
Молочний жир містить значну кількість поліненасичених жирних кислот, які не синтезуються в організмі людини. В порівнянні з іншими жирами молочний жир краще засвоюється, чому сприяє відносно низька температура плавлення (27 – 34°С).
Молочний цукор служить в організмі джерелом енергії для здійснення біохімічних процесів. Крім того, молочний цукор сприяє розвитку корисної мікрофлори в кишечнику людини. Утворюючи молочну кислоту, пригнічує гнильну мікрофлору.
Молоко містить білки лактоглобуліни, які  зв’язують і виводять з організму шкідливі речовини. Лактоглобулін являє собою білки сироватки молока, в своєму складі містить всі амінокислоти. Зберігає природній рівень вологості шкіри, так само забезпечу заміщення рідини колагенових волокон. Працівникам шкідливих виробництв безкоштовно видавали «молоко за шкідливість».
Молоко і молочні продукти мають високу енергетичну цінність.
Енергетична цінність 1 кілограма молока складає 2 400 кДж, сиру кисломолочного жирного – 9 450 кДж, масла вершкового – 31 330 кДж, сиру голландського – 15 400 кДж, – яловичини складає –7 800 кДж, телятини 3 700 кДж.
Один літр молока задовільняє добову потребу дорослої людини в тваринному жирі, кальції, фосфорі: у тваринному білку - 53%, у біологічно активних незамінних жирних кислотах, у вітамінах А (ретинол), С (аскорбінова кислота), В1 (тіамін) - 35%, у фосфоліпідах - 21,6%, на 26% в енергії.
Молоко має виняткове значення у харчуванні дітей, особливо в перший період їх життя. В оболонковому білку жирових кульок міститься значна кількість амінокислот, що нормалізують процеси росту і розвитку організму. Молоко є основним джерелом легкозасвоюваного фосфору і кальцію для побудови кісткових тканин.
Біологічна цінність молока доповнюється тим, що воно сприяє створенню кислого середовища в кишківнику і пригніченні розвитку гнильної мікрофлори. Молоко і молочні продукти широко використовуються як лікувальний засіб при інтоксикації організму отруйними продуктами гнильної мікрофлори.
Середньодобове вживання молочних продуктів в грамах, на думку вчених має бути наступне:
- молока - 500 г,
- масла - 15 г,
- сиру - 18 г,
- сиру кисломолочного - 20 г,
- сметани  - 18 г,
- згущеного  молока - 8 г,
- сухого молока - 3 г.
В перерахунку на молоко це складає 1 430 г.
Закарпаття здавна славиться первісною природою з її мальовничими краєвидами, з кришталевими водоспадами,   ізумрудними лісами, прозорими озерами,  гірськими річками, лікувальними мінеральними джерелами та полонинами, вкритими рідкісними цілющими травами, де випасаються різні тварини. Закарпатці вміють берегти традиції своєї багатовікової історії та продовжують зберігати та примножувати спадщину предків.


У 2005 році закарпатська родина Лепей Юрія Юрійовича, не боячись труднощів, взялася за відродження давніх традицій вівчарства та виробництва сиру - «білого золота Карпат» та заснувала особисте селянське господарство «Бараново».

Робота була важкою, адже фахівців в цій галузі знайти було нелегко, пошуки наполегливого господаря не були марними. Він знаходив справжніх майстрів свого ремесла, які шанують і знають традиції  від діда-прадіда. Незважаючи на важкий труд, господар завжди енергійний, усміхнений, веселий готовий на дальші трудові подвиги.


Сьогодні колектив ОСГ «БАРАНОВО» виробляє продукцію базуючись на багатому досвіді наших предків-горян, зберігає та примножує власні знання і традиції та поповнює їх передовими швейцарськими та італійськими технологіями. То ж має власні секрети виготовлення екологічно чистих продуктів карпатських сирів з овечого, коров'ячого, козячого та навіть з буйволячого молока, асортименти, яких постійно розширюються.


Господарство входить до програми турів Закарпаття, мандруючи якими, гості відвідують низку гірських сироварень та ярмарків, де кожний бажаючий може почути захоплюючі історії про вівчарство, скуштувати і придбати місцеву смачну продукцію. Гості також можуть відвідати пасовища та отримати задоволення від контакту з тваринами у їх природньому середовищі.


У господарстві також проводяться екскурсії, де можна ознайомитися з процесом виготовлення сиру за найкращими традиціями закарпатського сироваріння, побачити різних домашніх і диких тварин: буйволів, коней, овець, кіз, зайців, свиней, гусей, качок, курей, фазанів та інших.


Рекомендуємо відвідати господарство, неодмінно провести дегустацію та закупівлю продукції. Ви можете скуштувати різні смачні страви з натуральних продуктів, смакувати  традиційні Закарпатські вина «зі смаком і історією». До ваших послуг Дигустаційний зал-музей ОСГ «Бараново», який відвідують не тільки екскурсії з України але й з усього світу.


В музеї народних ремесел зібрані різноманітні старовинні предмети закарпатського краю. Давні знаряддя праці наших предків, старі фото, національний одяг, предмети домашнього побуту і вжитку - всі ці деталі, роблять музей колоритним та унікальним з неймовірним духом історії Закарпаття.


Не маючи можливості персонально відвідати еко-лавку підприємства ОСГ «Бараново», ви завжди зможете зробити онлайн замовлення в Інтернет-крамниці baranovo.org. Кожен продукт пакують у спеціальну тару. Це дозволяє транспортувати його без хвилювань за кінцеву якість.



В ОСГ «БАРАНОВО» чекає на Вас
справжнє природне джерело здоров'я!
Бажаю Вам доброго здоров'я!


www.baranovo.org

Лепей Юрій Юрійович

с. Іза, вул. Центральна, 259
Тел. (096) 281 39 16

Нові статті

10 листопада 2020
21 січня 2019
21 січня 2019
21 січня 2019

Пошук

©2021 журнал Українська Родина. Всi права застережено. Повне або часткове використання матеріалів сайту дозволено лише за умови прямого, відкритого для пошукових систем гiперпосилання на адресу матеріалу. Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламної інформації. Думка редакції може не збігатися з думкою авторів. Web - ISSN 1819-9968; print - ISSN1819-995X. Ukraine, 02140, Kyiv-140, Revytskogo 44 app. 4. Template Design © JoomShaper.

Пошук