Останні новини

Обережно: родимка!

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

З класичної літератури нам відомо, що у XVIII столітті родимки були ознакою жіночої привабливості, особливо серед французької аристократії. Прекрасні дами, які не мали родимок на обличчі, наліплювали спеціальні «мушки». Не цуралися цієї окраси навіть чоловіки. Ця традиція збереглася і до наших днів. Та, як доводить сучасна медицина, родимка – не така вже й безневинна природна прикраса. Почасти вони бувають навіть небезпечними для життя.

Отож, що таке родимки, яку небезпеку родимки можуть нести в собі та як від неї уберегтися, розповідає заслужений лікар України, д. м. н., професор, головний лікар Інституту дерматології і косметології ОЛЬГА БОГОМОЛЕЦЬ.

Родимка (від латинського «nevus») – це пігментне новоутворення коричневого або темно-коричневого кольору, що містить у своїй основі клітини-меланоцити і меланін.

У кожної родимки свій життєвий цикл. Як правило, вона з’являється як невелика плоска плямочка, а потім може підніматися над рівнем шкіри. Все залежить від того, на якому рівні шкіри розташовані пігментні клітини меланоцити. Якщо вони знаходяться у верхньому шарі (епідермісі), родимка плоска, якщо занурюються глибше (в дерму), родимка починає трохи підніматися над рівнем шкіри. Це явище не має негативних наслідків. Головне, щоб родимка протягом життя не змінювала свій вигляд та структуру.

На відміну від родимих плям, невусів при народженні на тілі людини немає, вони виникають протягом життя. Поява родимок на тілі пов’язана зі спадковістю, гормональною перебудовою в організмі (меланотропний гормон гіпофізу), але найбільш потужним стимулятором утворення родимок є зовнішній фактор впливу на шкіру – ультрафіолетові промені.

УВАГА!   Сонячні опіки, надмірне захоплення природною засмагою або солярієм може призвести не тільки до утворення нових родимок, але й до їх злоякісного переродження!

 

Коли слід занепокоїтись?

Родимка – доброякісне новоутворення, але під впливом певних чинників, вона може перероджуватися, тобто набувати властивостей злоякісної пухлини. Така пухлина має назву, співзвучну пігменту меланіну, – меланома.

Меланома – одна з найбільш злоякісних пухлин, розвивається із клітин попередників меланоцитів, що виробляють пігмент меланін, тому в більшості випадків має темне забарвлення, але може бути і безпігментною. Меланома відрізняється швидкими темпами росту і метастазуванням злоякісних клітин по всьому організму. В результаті відбувається ураження багатьох органів та систем, що призводить до порушення функцій та загибелі людини.

УВАГА!  Тривале перебування на сонці – фактор, який зумовлює виникнення майже 60% меланом. У групі підвищеного ризику – люди зі світлою шкірою, з великою кількістю родимок на тілі або наявністю чотирьох і більше родимок діаметром від 6мм, ті, хто в дитинстві кілька разів згорав на сонці, люди, в чиїх сім’ях в одного з прямих родичів було діагностовано меланому. Цій групі людей не можна засмагати навіть при використанні сонцезахисних засобів. Також, небезпечні періоди, коли відбувається ріст родимок – статеве дозрівання та вагітність. В цей час необхідно проконсультуватися у фахівця і постійно спостерігати за тим, як ведуть себе природні «прикраси».

 

Як вберегтися?

Звичайно ж, не всі родимки перероджуються. Однак, недбале ставлення та неуважність можуть спровокувати ризик захворювання. Як же вберегти себе від небезпеки?

По-перше, потрібно взяти за правило не перебувати на сонці з 11-ї до 16-ї години. В цей час сонце дуже активне, сонцезахисні креми можуть захистити від засмаги й опіку, але ризик розвитку меланоми або раку шкіри не знижується.

По-друге, перевіряйте себе і своїх дітей не рідше, ніж раз на місяць. Щоб легше розпізнати небезпечні родимки, Інститутом дерматології і косметології доктора Ольги Богомолець було розроблено алгоритм самостійної первинної діагностики родимок, який має назву «АКОРД меланоми» ©. При появі хоча б однієї з ознак, потрібно негайно звернутися до лікаря.

 

По-третє, уникайте прямих сонячних променів при наявності на тілі великої кількості родимок або родимих плям. Захищайте вдень шкіру від сонця бавовняним або лляним одягом, особливо дітей.

По-четверте, родимку не можна травмувати, заклеювати пластиром (це створює термічний ефект та може зашкодити). Якщо вона знаходиться в місці постійного травмування, тертя або здавлювання, необхідно звернутися до лікаря та обговорити доцільність та можливість її видалення.

Головне – не соромитися звертатися до лікаря по такій, на перший погляд, дрібниці. Якщо виникли хоча б найменші сумніви, краще проконсультуватися у фахівця, а ніж упустити дорогоцінний час!

 

Якщо помічена будь-яка зміна родимки?

Своєчасна діагностика та видалення підозрілих родимок допоможе уникнути переродження та зберегти життя. Якщо в родимці почалися зміни – треба негайно звернутися до дерматолога. Спочатку лікар проводить огляд підозрілого новоутворення, потім, при необхідності, дерматоскопію, і, залежно від діагнозу, рекомендує спостереження або видалення.

В Інституті дерматокосметології доктора Богомолець застосовується найновітніша методика ранньої діагностики переродження родимок та виявлення раку шкіри – комп’ютерна епілюмінісцентна дерматоскопія (КЕД) «MoleMax», що визнана досягненням в дерматології. Суть в тому, що до родимки наближають невелику камеру, яка просвічує її спеціальними нешкідливими променями на кілька мікрон вглибину, фотографує і передає зображення на екран монітора. Дана методика дозволяє лікареві, проаналізувавши дані, отримані в процесі КЕД, зробити висновок про ступінь ризику переродження родимок та клітин, і надати рекомендації щодо тактики спостереження чи методів лікування. Метод дозволяє, не травмуючи новоутворення, визначити особливості меж, розташування пігменту та зафіксувати існуючий стан родимки, щоб мати можливість порівняти зміни, які відбудуться за певний період часу.

Всі новоутворення, що мають ознаки переродження або постійно травмуються, потребують видалення. Для цього існують декілька способів:

Видалення лазером – відбувається шляхом лазерного вирізання пухлини, після чого її відправляють на гістологічне дослідження. Метод застосовується при плоских новоутвореннях, за умови підтвердження доброякісності.

Радіохвильове видалення – застосовується виключно при підтвердженні доброякісності пухлини. Видалення відбувається без нагрівання шкіри та зменшує ризик виникнення рубців.

Хірургічне видалення – застосовується при пограничних новоутвореннях шкіри. Видалення відбувається шляхом усічення новоутворення, захоплюючи здорову шкіру.

Слід пам’ятати, що після видалення родимка має залишитись незайманою (тобто цілком видаленою в межах здорових тканин), тому не можна використовувати такі методи для видалення, як кріодеструкція, лазерна вапоризація (випаровування), коагуляція, будь-які хімічні методи (змащування). Тільки гістологічний аналіз дозволяє встановити остаточний діагноз і визначити природу походження клітин, подальшу тактику лікування та прогноз щодо перебігу хвороби.

 

НЕВТІШНА СТАТИСТИКА

Смертність від меланоми в Україні сягає майже 95 %. Тобто після постановки такого діагнозу протягом 5 років в нашій країні помирає 95 зі 100 пацієнтів. У той же час, у США смертність становить всього 5 %. Така різниця обумовлена не методами лікування, а несвоєчасним виявленням меланоми. На жаль, елементарна медична необізнаність і недбале ставлення до власного здоров’я призводить то того, що пацієнти із занедбаною формою меланоми часто вже неоперабельні.

 

Нові статті

10 листопада 2020
21 січня 2019
21 січня 2019
21 січня 2019
21 січня 2019

Пошук

Пошук