Останні новини

Вчимося мистецтву писанки

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

 

 Традиція писати писанки сягає своїм корінням в сиву давнину. Для наших пращурів писанки здавна мали своє особливе значення. По-перше, яйце символізувало сонце та народження нового життя, а по-друге, дуже важливими були знаки та орнаменти, якими розписувались писанки. Кожна деталь розпису мала свій сакральний зміст, а кожна писанка несла в собі зашифроване бажання і побажання.

 Як відомо, наші народні традиції пов’язані традиціями і віруваннями з сивої давнини. Не винятком є і Великдень. Здебільшого його святкування збігається із періодом весняного сонцестояння, коли наші предки відзначали перемогу дня над ніччю, сонця над темрявою, весни над зимою. А оскільки яйце, як уже було сказано, символізувало небесне світило, то і дарували його одне одному на Великдень.

 До слова, найдавніша українська керамічна писанка, знайдена археологами, датується ІХ століттям. Спокон віків це мистецтво було популярним на території України.

 Фарбувати крашанки у різні кольори та розписувати писанки різними узорами, що передавалися з діда-прадіда, для українських жінок було святим обовязком й улюбленим заняттям. Найбільш поширеними видами фарбованих яєць були і є писанки, крашанки, шкрябанки і крапанки.

 До слова, писанкарство є дуже корисним для здоров’я. Розписування яєць допомагає заспокоїтись, набути душевної рівноваги та гармонії.

 На жаль, нині це древнє мистецтво дещо призабулося в народі. Хоча навчитися його не так вже й важко. Як вважають майстри, освоєння самої техніки забере біля десяти хвилин, а от щоб зробити художній витвір, потрібно присвятити трохи більше часу.

Тож спробуємо, тим більше, що до Великодня залишилося не так вже й багато часу.

 

Підготовка до розпису писанки

Найголовніше – налаштуватися на відповідний настрій.

Наші предки завжди молилися перед будь-якою роботою, звертаючись за благословенням до Вищих Сил, до Неба і Землі. Намагалися забути всі незгоди, відкинути погані думки, простити усі кривди. Себто очистити свідомість і душу від усього поганого, темного, що заважає творити красу.

 

Яєчка

Підготуємо яєчка курячі, гусячі, або качині, але обов’язково з чистою і гладенькою шкарлупкою. Якщо до Великодня кілька днів, пишіть по варених яйцях. Такі писанки будуть лежати у святковому кошику поруч із паскою. Промийте їх шкарлупку слабким розчином оцту. Він знежирить яйце, що дасть змогу фарбі рівномірно, без плям покривати писанку.

 

Писачки

Писачків має бути два. Найкраще придбати інструмент, зроблений майстром. Але писачок можна виготовити і самотужки. Зазвичай його виготовляють з консервної бляшанки.

Лійка для 1 писачка

За допомогою круглогубців скручуємо лієчку, слідкуючи, щоб шов був добре завальцьований, інакше розплавлений віск може витекти і капнути на яйце, зіпсувавши малюнок. Держачок до писачка потрібно зробити заздалегідь. Для цього беремо тонку гілочку, найкраще з ліщини, знімаємо кору і відрізаємо паличку довжиною 10-12 см. Потім розщеплюємо паличку, відгинаємо хвостик біля основи лієчки і вставляємо його в розщеп, міцно примотуючи тонким дротом. Дріт не тільки триматиме лієчку, а ще й не дасть держачку обгоріти на свічці.

Лійка для 2 писачка

 Писачок другого типу виготовляємо так: з мідної бляхи товщиною 0,2-0,4 мм вирізаємо маленький трикутник. Обрізаємо в нього кінчик і заокруглюємо низ. Так само за допомогою круглогубців скручуємо лієчку. Беремо паличку, за сантиметр від краю робимо дірочку, а потім старими ножицями розсвердлюємо її так, щоб лієчка міцно зайшла всередину, виглядаючи на однакову відстань з обох боків. Міцно перев’язуємо тонким дротом. Писачок готовий.

 

Фарби

В давнину люди самі робили барвники: чорний із сажі, коричневий з кори, жовтий з цибулиння. Зараз найзручніше користуватися харчовими барвниками. Фарби розводять так: три пакетики барвника засипте в півлітрову банку і залийте кип’ятком, але обережно, поставивши всередину ложку, щоб банка не тріснула від високої температури. Коли фарби трошки прохолонуть, додайте до них по ложці оцту.

Для роботи також потрібні: олівець, гумка, свічка, сірники, бджолиний віск, серветки і лоток для яєць.

 

Початок роботи

Найголовніше правило: треба навчитись правильно обертати яйце, щоб лінії були рівними, під вірним кутом тримати писачок.

1. Починати треба з найпростіших писанок. Візьміть яйце. Олівцем легенько намітьте ті лінії, які на малюнку є білими. Вони становлять основу орнаменту. Спочатку потрібно поділити яйце на чотири частини поздовж. Потім робимо поперечний пояс. Вийшло вісім трикутничків. Помітьте в них центри і проведіть лінії до кутів. Якщо потрібно, можна користуватися гумкою, але дуже обережно. Намалювали? Тепер запалимо свічку, візьмемо писачок і покладемо до нього маленький шматочок воску. Потім нагріємо лієчку на свічці, поки віск не розтане. Тепер знімемо краплю з носика писачка об підсвічник, чи серветку і спробуємо намалювати лінію на папері. Коли виходить рівномірна лінія, можна починати писати на яйці. Зараз пишемо по лініях, намічених олівцем. Не бійтесь, коли в кінці роботи з писанки зняти віск, слід від олівця зникне. Час від часу необхідно знову підігрівати писачок. Це дозволить підтримувати постійну температуру воску. Добре розігрітий віск дає рівну, гарну лінію. Перегрітий – робить товсту лінію і може капнути на яйце. Коли ж писачок нагрівати недостатньо, лінія буде тоненька, нерівна, віск слабо проникатиме в шкарлупку і під час роботи може злущитися, зіпсувавши малюнок. Не забувайте періодично потрохи підкладати до лієчки віск. Буває, що віск в лієчці є, а писачок не пише. В такому випадку лієчку треба нагріти та легенько прочистити тонкою голкою від сажі і дрібненьких смітинок, що інколи трапляються у воску.

2. Фарбуємо в найсвітліший – жовтий колір.

Коли колір стане достатньо насиченим, дістаємо яйце і легенько загортаємо у серветку, для того, щоб зібрати залишки фарби. Наше яєчко стало жовтим, а під воскові лінії фарба не потрапила.

3. Після того, як яйце повністю висохне, за таким самим принципом продовжимо роботу – замалюємо воском пелюстки, вони в нас будуть жовтими.

4. Покладемо яйце в наступну – оранжеву фарбу. Найголовніше – завжди дотримуватися цієї послідовності – фарбувати яйце від світлішого до темнішого кольору.

5. Далі замальовуємо центри квіточок, вони в нас мають бути оранжевими.

6. Тепер можна класти яйце в червону фарбу.

7. На червоному яйці ставимо цяточки, вони залишаться червоними.

8. Після цього занурюємо яйце в найтемнішу – синю фарбу.

9. Наша писанка майже готова. Залишилось найцікавіше – зняти віск і побачити результат своєї праці.

10. Легенько нагріваємо писанку на полум’ї свічки і витираємо розплавлений віск серветкою. Тримати писанку потрібно не над вогнем, а трошки збоку, щоб яйце не закоптилося.

11. Наша писаночка готова. Зрозуміли технологію воскового розпису? Правда, не так складно, як здавалось відразу? Тепер ви зможете самотужки скопіювати традиційні узори, а згодом, досягнувши майстерності, навіть створювати власні. Але для цього потрібно вивчити значення чисел, кольорів і символів.

 

Символіка писанки

Дослідники вважають, що українська писанка має понад 100 символічних малюнків. Наприклад, кривулька або безконечник — це символ початку і кінця. Тригвер або триніг символізував, на думку одних, небо, землю і повітря, на думку інших — повітря, вогонь і воду, треті вважали його символом життя людини. Четверті трактували його як символ неба, землі і пекла.

 

 Символіка кольорів має велике значення при написанні писанки. Якщо писанка призначалася хліборобові, то тло писанки неодмінно мало бути чорного кольору. Це колір свята весняної землі, що прокидається від зимового сну. Символічне значення – плодючість. Червоний колір – кров, що символізує життя, але червоний – то ще й колір, пов'язаний з відходом у «той» світ: червона китайка, червона охра, якою посипали тіло померлого. З часом червоний колір став означати вогонь небесний (блискавка, Сонце), символізувати силу, чоловічу стать, здоров'я, любов, владу. На писанках – це символ життєдайної сили весни, символ відродження.

Білий – чистота. Цей колір є символом вирію, де перебувають душі. Якщо на писанках білим зображено символи або лінії, то означало безгрішне життя.

Жовтий колір означав достигле зерно, достаток, врожай. То колір сонця. Жовтий колір оберігав від злих сил. То також колір багатства.

Блакитний уособлював небо, повітря, воду, здоров'я. Це колір небесної божественності. На писанках – це символ насичення.

Зелений – колір весни, воскресіння природи, багатства рослинного і тваринного світу.

Коричневий колір позначав матір-землю.

Бажаємо успіху!

Роксолана Лойко

 

Нові статті

10 листопада 2020
21 січня 2019
21 січня 2019
21 січня 2019
21 січня 2019

Пошук

Пошук